Dort Beruška

Co budete potřebovat:

Na korpus:

  • 6 vajec
  • 220 gramů krupicového cukru
  • 220 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů mletých ořechů (ten, kdo nemá rád ořechy, mleté ořechy vynechá a dá místo nich mouky 320gramů)
  • 6 lžic horké vody
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na krém:

  • 1 litr mléka
  • 2 pytlíky vanilkového cukru
  • 500 gramů másla
  • cukr podle vlastního uvážení
  • 1 lžíce tuzemského rumu
  • 1 pikantní zavařenina

Falešný marcipán zhotovte podle receptu na marcipánový dort.

Postup práce:

  1. Dnes již existují speciální kopulovité dortové formy určené právě pro pečení dortů s tvarem polokoule. Pokud takovou formu nemáte, poraďte si jinak. Zkuste to třeba s klasickým hrncem se zaoblenými stranami, který prostě vymažete a vysypete tak, jako běžnou formu, či plech.
  2. Vajíčka rozklepněte a oddělte od sebe bílky od žloutků.
  3. Bílky vyšlehejte s cukrem do tuhého sněhu.
  4. Do žloutku zapracujte zbylý cukr, který společně vyšlehejte do pěny.
  5. Do pěny pak postupně přidávejte prosetou mouku spolu s práškem do pečiva a mletými ořechy. Nakonec do těsta přidejte horkou vodu a opatrně přidejte i bílkový sníh, který do těsta už jen zlehka vmícháte.
  6. Těsto vylijte do předem připravené formy a dejte péct do trouby rozehřáté na 150 stupňů asi na 40 minut. Korpus kontrolujte špejlí. Dortový základ je hotový až se na špejli nebude těsto lepit.
  7. Po upečení formu vyložte z trouby a nechte v klidu vychladnout, teprve až pak vyklopte.
  8. Mezitím si připravte krém, který uvaříte z mléka a vanilkových pudinků, který potom mícháte až do naprostého vychladnutí.
  9. Do vychlazeného pudinku přidejte cukry, změklé 2 másla nakrájené na kostky a jako poslední do krému přidejte i trochu rumu. Krém dejte do lednice trochu zatuhnout.
  10. Podle návodu u marcipánového dortu si vyrobte marcipán, kterým pak dort ozdobíte. Je důležité, abyste si vyrobili dvě základní barvy, červený a černý marcipán. Na oči budete potřebovat také ještě kousek čistého a modrého marcipánu.
  11. Vychlazený dort rozkrojte podélně na tři pláty, které potřete pikantní marmeládou na niž pak navrstvěte vychlazený krém. Potřené pláty následně navrstvěte na sebe a trochu je k sobě přimáčkněte.
  12. Krémem potom potřete i celý povrch berušky.
  13. Z lednice si vytáhněte vychlazený marcipán. Nejprve rozválejte na tenký plát červený marcipán, kterým přikryjete celé tělíčko berušky.
  14. V druhém kroku rozválejte černý marcipán, kterým úhledně přikryjte hlavičku. Přebytky ořízněte.
  15. Z černého marcipánového plátu  nezapomeňte vykrojit berušce puntíky. Puntíky přilepte na berušku.
  16. Potom přijde řada vyrobit, tykadla, očička a pusinku.
  17. Hotovou Berušku vložte ještě na chvíli do lednice zatuhnout.

Počet porcí:

10

Doba přípravy:

3,5 hodiny


 

   Podobné recepty:

Napsat komentář

Báječně dorty naleznete taky na stránce www.prima-recepty.cz.
Nezapomeňte na den kdy se slaví datum svatý Valentýn, svátek všech zamilovaných. Přinášíme chutné recepty na saláty a zálivky.
Recepty na vánoční cukroví včetně fotografií a dalších tipů.
Pěkný blog s recepty na dorty a krásnými obrázky dortů.
Recepty online
Online kuchařkaVyzkoušejte ověřené recepty s fotkou na nejlepší dobroty z české kuchyně.
Vyzkoušejte nejlepší recepty na zákusky vhodné pro každou příležitost.
Vaření a pečení.

Přečtěte si nejnovější poker zprávy.

TOPlist