Dort Kniha

Co budete potřebovat:

Na korpus:

  • 5 vajec
  • 200 gramů krystalového cukru
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 5 lžic teplé vody

Na krém:

  • 500 ml mléka
  • 120 gramů krupicového cukru
  • 2 balení vanilkových pudinků
  • 400 gramů másla
  • 1 balení vanilkového cukru

Na falešný marcipán:

  • 400 gramů sušeného plnotučného anebo polotučného mléka
  • 1 plechovku slazeného Salca
  • 1 lžíci oleje
  • mandlovou tresť
  • a trochu vody

Postup práce:

  1. Korpus vyrobíte tak, že v prvé řadě rozklepněte vajíčka, přičemž oddělíte žloutky od bílků.
  2. Z bílků vyšlehejte sníh do něhož přimíchejte i polovinu dávky cukru.
  3. Druhou polovinu cukru přidejte ke žloutkům a vyšlehejte do pěny. Žloutky šlehejte cca 5 minut, pak k nim přidejte teplou vodu a šlehejte ještě další minutu.
  4. Do čisté mísy prosejte mouku spolu s práškem do pečiva. Směs rozdělte také na dvě poloviny.
  5. Do první dávky směsi s moukou přidejte sníh z bílků a metličkou opatrně zašlehejte. Pak přidejte druhou dávku mouky a opět vmíchejte do hladkého těsta. V dalším kroku do těsta opatrně vmíchejte druhou polovinu bílkového sněhu a nakonec do těsta zapracujte i pěnu vyrobenou ze žloutků.
  6. Připravte si obdélníkovou formu na dorty anebo plech s vyššími stranami do kterého vložíte pečící papír a z mísy na něj vylijete těsto. Těsto uhlaďte a vložte do trouby. Korpus se peče asi 1 hodinu v předem předehřáté troubě na 150 stupňů Celsia.
  7. Po upečení vytáhněte korpus z trouby ven a nechte vychladnout, teprve až pak je jej možnovyklopit.
  8. V průběhu pečení si vyrobte krém. Základ krému tvoří vanilkový pudink, který si uvaříte z mléka a práškových pudinků. Mícháte jej až do vychlazení.
  9. Do pudinku pak přidáte změklé na kostky nakrájené máslo, které vyšleháte spolu s pudinkem do hladkého krému. Dejte odležet do ledničky.
  10. Falešný marcipán můžete použít na tvorbu ozdob anebo také na pokrytí dortu. Marcipán vyrobíte tak, že výše uvedené ingredience smísíte a ručně pořádně propracujete do hladké hmoty. Hmotu pak zabalíte do potravinové fólie a také vložíte na chvíli do lednice.
  11. Pokud chcete barevný marcipán, nakapejte do hmoty při míchání několik kapek gelových potravinových barev.
  12. Hotový korpus vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Pak ho vyklopte a zbavte pečícího papíru.
  13. Nyní korpus rozpulte na dvě poloviny, které pak posléze rozřízněte i podélně.
  14. Pláty potřete krémem a položte na sebe. Vytvarujte z korpusu tvar knihy. Krémem pak potřete i boky dortu.
  15. Povrch dortu můžete pokrýt marcipánem, který jste rozváleli na tenký plát a pečlivě jim dort přikryjte a nožem ořízněte případné nerovnosti. Zdobit můžete ale také čokoládovou polevou, šlehačkou a z marcipánu můžete vyrobit různé figurky, květinky a jiné ozdoby na dort. Na povrch knihy můžete umístit i text, který malujete tekutými polevami, marcipánem anebo speciálními cukrářskými barvami.

Počet porcí:

12 – 15

Doba přípravy:

4 hodiny


 

   Podobné recepty:

Napsat komentář

Báječně dorty naleznete taky na stránce www.prima-recepty.cz.
Nezapomeňte na den kdy se slaví datum svatý Valentýn, svátek všech zamilovaných. Přinášíme chutné recepty na saláty a zálivky.
Recepty na vánoční cukroví včetně fotografií a dalších tipů.
Pěkný blog s recepty na dorty a krásnými obrázky dortů.
Recepty online
Online kuchařkaVyzkoušejte ověřené recepty s fotkou na nejlepší dobroty z české kuchyně.
Vyzkoušejte nejlepší recepty na zákusky vhodné pro každou příležitost.
Vaření a pečení.

Přečtěte si nejnovější poker zprávy.

TOPlist