Tvarohový dort

Co budete potřebovat:

Na korpus:

  • 120 gramů polohrubé mouky
  • 60 gramů másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce cukru
  • Na náplň:
  • 1 hruška
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 vejce
  • 70 gramů cukru
  • 30 gramů másla
  • 1/3 vanilkového lusku anebo vanilkový cukr
  • 2 lžičky citrónové kůry
  • 375 gramů měkkého tvarohu
  • 1 lžíce vanilkového pudinku

Zdobení:

  • 1 chemicky neošetřený citrón
  • 1 lžíce práškového cukru

Postup práce:

  1. Mouku prosejte do mísy, kam pak přidejte i změklé máslo, žloutek, cukr a lžíci studené vody.
  2. Ingredience v míse zpracujte do hladkého hustého těsta, které zabalte do potravinové fólie a vložte do ledničky.
  3. V době chladnutí těsta v ledničce, si připravte náplň dortu. Umyjte hrušku, rozpulte ji, zbavte jádřinců a jednu polovinu hrušky oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  4. Druhou půlku hrušky neloupejte, ale zakapejte citrónovou šťávou (to proto, aby nezhnědla) a dejte bokem.
  5. Vajíčka rozklepněte a oddělte od sebe žloutek od bílků.
  6. Z bílků vyšlehejte sníh.
  7. Žloutky smíchejte s 60 gramy cukru a vyšlehejte do pěny.
  8. Vanilkový lusk nařízněte, vyškrabte dužinu a spolu s citrónovou kůrou, tvarohem a pudinkovém práškem vmíchejte do vyšlehané pěny ze žloutků. Pořádně vmíchejte a dejte do chladu.
  9. Do vychlazeného krému nakonec přidejte bílkový sníh a opatrně zapracujte.
  10. Když máte krém hotový z lednice vyndejte těsto, předehřejte troubu  na 180 stupňů a připravte si dortovou formu. Opět nezapomeňte – jestliže nemá proti-přilnavou povrchovou úpravu je zapotřebí, abyste dortovou formu nejprve vymazali a vysypali hrubou moukou.
  11. Vychladlé těsto pořádně vyválejte mezi dvěma potravinovými fóliemi na tenkou asi 1,5 cm tlustou placku.
  12. Vyválený plát vložte do formy, vytáhněte okraje a těsto korpusu na několika místech propíchněte vidličkou.
  13. Na těsto pak rozložte nakrájenou očištěnou půlku hrušky, potřete krémem a dejte péct do rozpálené trouby asi na 200 stupňů Celsia na 25 minut, potom pečení ztlumte a pozvolna dopékejte ještě dalších 25 minut.
  14. V konečné fázi, v průběhu pečení tvarohového dortu, zpracujte druhou polovinu hrušky. Půlku hrušky vějířovitě nařízněte a nechte cca 2 minuty dusit s 3 lžícemi vody, 1 lžící citrónové kůry a 1 lžící cukru.
  15. Těsně před koncem pečení pak takto upravenou hrušku položte na tvaroh a nechte ještě několik minut péct.


Počet porcí:

8 – 10

Doba přípravy:

Celkem cca 2,5 hodiny.

 

 

   Podobné recepty:

Napsat komentář

Báječně dorty naleznete taky na stránce www.prima-recepty.cz.
Nezapomeňte na den kdy se slaví datum svatý Valentýn, svátek všech zamilovaných. Přinášíme chutné recepty na saláty a zálivky.
Recepty na vánoční cukroví včetně fotografií a dalších tipů.
Pěkný blog s recepty na dorty a krásnými obrázky dortů.
Recepty online
Online kuchařkaVyzkoušejte ověřené recepty s fotkou na nejlepší dobroty z české kuchyně.
Vyzkoušejte nejlepší recepty na zákusky vhodné pro každou příležitost.
Vaření a pečení.

Přečtěte si nejnovější poker zprávy.

TOPlist